Błyskawiczne ciasto dla leniwych z pięciu składników, znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
Przygotowanie:
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 g słomek ptysiowych
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy partiami serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę słomek ptysiowych i wykładamy połowę kremu. Następnie układamy warstwę ciastek i wykładamy resztę kremu. Wierzch przykrywamy słomkami ptysiowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia w 10 minut ciasto dla leniwych w 10 minut ciasto ze słomkami ptysiowymi serek mascarpone słomki ptysiowe śmietanka top ciasta bez pieczenia
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńspróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńchyba bede robic !!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale 😊
OdpowiedzUsuńSłomki ptysiowe na słono? Czym są posypane?
OdpowiedzUsuńNa słodko, posypane cukrem :)
UsuńCzy można zastosować tutaj krem karpatkowy?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńJa po wierzchu polałam kawą, najlepiej zrobić na noc. Znajomi byli zachwyceni
OdpowiedzUsuńCzy te slomki zmiekna?
OdpowiedzUsuńNie trzeba ich niczym nasaczyc?
słomki zmiękną, nie trzeba ich nasączać :)
UsuńCzy słomki można zastąpić herbatnikami?
Usuńlub biszkoptami....
Usuńtak :)
UsuńPolecam wszystkim bardzo smakowało ale 400g słomek ptysiowych to trochę za dużo.
OdpowiedzUsuńSmaczne... warto zrobić 😉
OdpowiedzUsuńDałam jeszcze dzem z czarnej porzeczki, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńA jaki wymiar blaszki ?
OdpowiedzUsuńjest podany nad składnikami :) 24x28 cm
UsuńChce użyć biszkopty Fo tiramisu. Czym je nasączyć??
OdpowiedzUsuńkawą :)
UsuńA można dołożyć jeszcze jakiegos owoca np brzoskwinie, maliny czy truskawki... Albo na wierzchu
OdpowiedzUsuńA kto Ci broni? ;)
UsuńJa do kremu dodałam wisnie nasaczone w alko... A wierzch polałam polewą
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie, czuję wyzwanie by je zrobić :)
OdpowiedzUsuńI proszę robić już jest w moim przepisie na zawsze dodaje tylko dużo owocow
UsuńWitam. Ja między warstwami dodałam jeszcze masę kajmak. Pyszne...
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś dodaje owoce to radzę świeże nie mrożone. Ja dodałam mrożone truskawki i puściły sok który rozrzedzil masę śmietanowo-serowa, nie sciagla się za mocno, wyplywala z pomiędzy rurek. Gdybym dodała trochę żelatyny byłoby git. W smaku pycha.
OdpowiedzUsuńczy mozna dodać zelatyny....
OdpowiedzUsuńSUPER sprawa prosto i smacznie
OdpowiedzUsuńNie doczytalam się, a raczej nie bylo podane,jakie ciastka dajemy na pierwszą warstwę kremu?
OdpowiedzUsuńSłomki ptysiowe
UsuńJa je robię często moje dzieci je uwielbiaja
OdpowiedzUsuńRobię często jest przepyszne
OdpowiedzUsuń