Pikantne cukinia w wersji po meksykańsku, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, grilla czy obiadu
Ilość: 5 słoików (300 ml)
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 pomidory
- 250 g cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię, czosnek, sól, chilli oraz paprykę słodką mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie pomidora obieramy ze skórki, blendujemy oraz zagotowujemy z cukrem i octem. Zalewamy cukinię i do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia cukinia do słoików cukinia na zimę cukinia po meksykańsku na zimę ogórki i cukinia przetwory przetwory z cukinii
Tak przygotowanej jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA wody to nie trzeba do zalewy?
OdpowiedzUsuńwody nie dodajemy :)
UsuńMożna zastąpić pomidory koncentratem?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńA ile wody ?
OdpowiedzUsuńPrzecież wody się tutaj nie dodaje
UsuńCzym to zalać ? Sam pomidor z octem i cukrem ? A gdzie woda ? Ile jej dodac ?
OdpowiedzUsuńZalewa jest bez wody, proszę uważnie czytać
UsuńSerdecznie dziekuje. Odniosłam wrazenie ze zalewy nie starczy . Pozdrawiam i biegnę do kuchni. Cukinia czeka .
UsuńPomidory mieszamy z powstałym sokiem i wkładamy do słoików czy pomidorami zalewamy cukinię w słoikach???
OdpowiedzUsuńPomidorów nie mieszamy z powstałym sokiem tylko gotujemy je z cukrem i octem, a później zalewamy tym cukinię. Sok który został z cukini jest nie potrzebny.
UsuńIle objętościowo powinno być przetartych pomidorów na te 3/4 szkl octu?
OdpowiedzUsuńPodana ilość cukinia jest po usunięciu gniazd nasiennych czy przed ?
OdpowiedzUsuńPrzed
UsuńRozumiem, że do słoików przekładamy samą cukinię bez soku, który puściła i dodajemy zalewę z octu i pomidorów? Nie chcę się pomylić.
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńZalewa ma być gorąca czy wlewamy po ostudzeniu?
OdpowiedzUsuńgorąca
UsuńCzy tak samo można zrobić kabaczki?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńPrzecież kabaczek a cukinia to to samo
Usuń🙂
UsuńPrzepis odważy. Inny niż wszystkie. Zrobiłem dzisiaj, za tydzień..... dwa ocena .
OdpowiedzUsuńA, moje dwa pomidory biedronkowate nie dały rady zalać 4 słoiczków 500 ml. Myślę, że dwa malinowe, ale naprawdę duże były by OK.
Dziękuję za inspirację. Wykorzystałam nawet wodę z cukini do gotowania ryżu �� Przepis rewelacyjny! Super!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Superowe !!!
OdpowiedzUsuńZalewy jest zdecydowanie za mało.Zrobiłam z 4kg.wyszło mi 5 słoików po 0,75 i nie wystarczyło mi zalewy,do wody z cukinii wolałam trochę wody i uzupełniał słoiki. Przepis jest chyba trochę przekombinowany.
OdpowiedzUsuńw przepisie jest wszystko okej, dużo zależy jak ciasno układana była cukinia i jakie pomidory zostały użyte
UsuńCukinia jest smaczna, ale 10 minut gorowania, to trochę za mało było, jest chrupiąca i obawiam się, że się nie utrzyma dłużej.
OdpowiedzUsuńcukinia puści sok i mięknie jak odstawiamy na 2 godziny, nie będzie chrupka. Zawsze pasteryzuję 10 minut i nie mam problemu z utrzymaniem
UsuńA co z czosnkiem, który został w soku po cukini?
OdpowiedzUsuńDajemy z cukinią do słoików
UsuńMi wyszło wszystko tak jak w przepisie podano, jest REWELACJA!! POLECAM!
OdpowiedzUsuńNiemożliwe jest uzyskanie zalewy z 2 pomidorów dla 2 kg cukini😜 Potwierdzam prze kombinowanie. Ale znające się na rzeczy gospodynie poradzą sobie dolewając sok z cukini.
OdpowiedzUsuńZalewa to nie są tylko dwa pomidory, jest jej odpowiednia ilość
UsuńSuper przepis! Polecam czytać przepis ze zrozumieniem. Cukinię robiłam wielokrotnie i nie miałam problemu z brakiem zalewy.
OdpowiedzUsuńsol, pieprz nie jest potrzebny do smaku.?
OdpowiedzUsuńprzepraszam nie doczytalam.
OdpowiedzUsuńczy można dać papryczkę chilli w proszku?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńPo jakim czasie można próbować? Zapomniałem dodać olej, czy to ma znaczenie? Część cukini w słoiku wystaje poza zalewę czy to problem?
OdpowiedzUsuńTeż zapomniałam o oleju.
UsuńCzy podzieli się pani informacja czy coś coś stało?
Czy można cukinię pomieszać z ogórkami ????
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale sama tego połączenia nie próbowałam
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne nie szlo sie tym najesc 30 sloikow poszlo w zime
OdpowiedzUsuńAle się uśmiałam czytając te komentarze, ludzie po kilka razy o to samo pytają. Dziś zamierzam wypróbować przepis. Dodam, że gdy mi nieraz brakowało zalewy do jakiś zapraw to po prostu dorabiałam 2 w tych samych proporcjach i nie biadoliłam że zły przepis. Ważne aby danie smakowało.
OdpowiedzUsuńA czy jak dodam te soki co puściła cukinia do zalewy to też będzie dobra ?
OdpowiedzUsuńmi zalewy zostało :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku, zrobię i w tym :)
OdpowiedzUsuń