Ekspresowe w przygotowaniu ciasto krakersik bez pieczenia, znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 200 g masła
- około 300 g krakersów
Przygotowanie:
Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów, wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy krakersami. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia krakersik krakersik bez pieczenia krakersy masa budyniowa top ciasta bez pieczenia
Brakuje czegoś do przełamania smaku. A tak jest smaczne do 3 łyżeczki a potem robi się mdłe..
OdpowiedzUsuńjeżeli użyjemy słonych krakersów to słodycz ciasta jest nimi przełamana i ciasto nie jest mdłe :)
UsuńLubie takie ciasta :) Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMożna środkowa warstwę przełożyć też powidkami skiwkowymi lub z czarnej porzeczki. Ja właśnie dla przełamania smaku zawsze dodaje kwasniejsze konfitury lub dżem i jest pycha.
OdpowiedzUsuńPrzepisy super,ciasta szybko się wykonuje i są pyszne. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń