Popisowe danie Teściowej, które zachwyca smakiem za każdym razem gdy je przygotuje. Bardzo prosty kurczak w sosie chrzanowym, znakomity na niedzielny obiad i nie tylko
Składniki:
- 1 kg podudzi
- papryka słodka
- majeranek
- 50 g masła
- 2 łyżki ostergo chrzanu tartego
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka polewamy powstałym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrzan kurczak kurczak na obiad kurczak w chrzanie kurczak w sosie chrzanowym obiad podudzia
Fajne, ale czy półtorej godziny to nie za długo jak na podudzie?
OdpowiedzUsuńja piekę tyle czasu i to jest okej, jeżeli chcesz zawsze możesz dostosować długość pieczenia do siebie :)
UsuńNa jesienne klimaty jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń