Plastry schabu pieczone z papryką, cebulą i ziemniakami. Znakomite danie jednogarnkowe na niedzielny obiad
Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 3 cebule
- 1 duża papryka
- 6 ziemniaków
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz papryką. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na duże kawałki, solimy oraz pieprzymy i układamy dookoła mięsa. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 40 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. Tak przygotowany schab podajemy ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne obiad papryka schab schab paprykowy schab pieczony schab pieczony z papryką schab pieczony z papryką i ziemniakami ziemniaki
Mega smacznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju mięso pieczone razem z ziemniakami.Świetny przepis z którego chętnie skorzystam. Prosze mi tylko powiedzieć czy tak przygotowaną potrawe przed pieczeniem należy podlac jakimś sosem? lub ew. schab skropic oliwą?
OdpowiedzUsuńschab i warzywa puszczają dużo wody, więc nie musisz niczego dodawać :)
Usuńfajny przepis, zaraz z niego skorzystam
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne !
OdpowiedzUsuńSuper! Wykorzystam przepis na obiad z okazji komunii córki:)
OdpowiedzUsuńrobiłam już wiele razy ten schab i moja rodzina się zachwyca takim obiadem :) dziękuje Pani Gabrysiu za przepis <3
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis❤️
OdpowiedzUsuńSchab jest rewelacyjny A jaki mięciutki
OdpowiedzUsuńczy schab trzeba wcześniej rozbić?
OdpowiedzUsuńJa nie rozbijam, ale jak chcesz to możesz
UsuńNiestety schab wyszedł suchy i twardy. Chciałam, żeby był miękki i soczysty. Robiłam bez ziemniaków. Jak zrobić następnym razem, żeby nie był suchy i twardy? Mam piekarnik gazowy. Robiłam pod przykryciem, podlewałam też tym sokiem, co puściło mięso i warzywa i nic.
OdpowiedzUsuńja bym najpierw obsmażył mięso
Usuń