Idealne na niedzielny obiad schabowe z serem inaczej zapieczone z selerem
Składniki:
- 10 plastrów schabu
- 10 plasterków sera żółtego
- 1 mały seler
- bułka tarta do obtaczania
- 3 jajka
- olej do smażenia
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Selera gotujemy do miękkości. W międzyczasie plastry schabu rozbijamy, układamy ser i składamy na pół. Kotlety obtaczamy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy do rozpuszczenia, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kotlety, posypujemy selerem pokrojonym w słupki i zalewamy sosem.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min. Kotlety podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety schabowe obiad schab schabowe z serem schabowe z serem i selerem seler ser żółty
Przecież panierka całkiem w beszamelu rozmoknie i odpadnie, a mokra, rozmiękła panierka jest ohydna...
OdpowiedzUsuńpanierka nie rozmięknie i nie odpadnie :)
UsuńA jak wygląda po upieczeniu? ZdjeciZ?
OdpowiedzUsuńzdjęcie główne jest po upieczeniu :)
UsuńBardzo ciekawe danie 😊
OdpowiedzUsuń