Schabowe z serem i selerem

Idealne na niedzielny obiad schabowe z serem inaczej zapieczone z selerem

Składniki:
  • 10 plastrów schabu
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 1 mały seler
  • bułka tarta do obtaczania
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Selera gotujemy do miękkości. W międzyczasie plastry schabu rozbijamy, układamy ser i składamy na pół. Kotlety obtaczamy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy do rozpuszczenia, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kotlety, posypujemy selerem pokrojonym w słupki i zalewamy sosem. 


Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min. Kotlety podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Przecież panierka całkiem w beszamelu rozmoknie i odpadnie, a mokra, rozmiękła panierka jest ohydna...

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak wygląda po upieczeniu? ZdjeciZ?

    OdpowiedzUsuń