Syrop z pigwowca

Znakomity na przeziębienia i wzmocnienie odporności syrop z pigwowca z dużą zawartością witaminy C

Ilość: 8 słoików (900 ml)

Składniki:
  • 4 kg pigwowca
  • 4 kg cukru



Przygotowanie:

Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie w wyparzonych słoikach układamy partiami owoce zasypując cukrem, aż do zapełnienia słoików. 



Słoiki zakręcamy oraz odstawiamy na około 2 - 3 dni, aby owoce puściły sok. Od czasu do czasu mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie sok z owoców zapełni słoiki, wtedy przechowujemy go w lodówce. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wody lub herbaty.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Takiego syropu nigdy nie piłam, ale chętnie wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki sok jest rewelacyjny. Robilam rok temu i cala zime pilismy, choroby nas ominely😃.

      Usuń
  2. Od kilku lat robię taki syrop-rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mozna te sloje zapasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można,ale wtedy tracimy wiele cennych witamin :)

      Usuń
  4. Czy można zrobić sok z jeszcze zielonej pigwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się że zielona pigwa szybko się będzie psuła, a sok będzie strasznie kwaśny. Osobiście nie polecam :)

      Usuń
  5. nie ma nic lepszego do herbaty, niż dodatek takiego syropu z pigwowca. Dużo smaczniejszy niż cytryna, dużo więcej witaminy C. Po więcej wiadomości na temat pigwowca zapraszam na www.zpigwowca.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie nabiera smaku przez dodanie korzenia imbiru. A pasteryzacja poniżej 80 stopni nie zabija witamin. Za to sprawia, że cieszymy się przetworami dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a jak dodać spirytusu...to wychodzi smaczna nalewka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile cukru :( . Ja osoiście robię z miodem. Zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń