Znakomity na przeziębienia i wzmocnienie odporności syrop z pigwowca z dużą zawartością witaminy C
Ilość: 8 słoików (900 ml)
Składniki:
- 4 kg pigwowca
- 4 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie w wyparzonych słoikach układamy partiami owoce zasypując cukrem, aż do zapełnienia słoików.
Słoiki zakręcamy oraz odstawiamy na około 2 - 3 dni, aby owoce puściły sok. Od czasu do czasu mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie sok z owoców zapełni słoiki, wtedy przechowujemy go w lodówce. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wody lub herbaty.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
pigwa pigwowiec przetwory przetwory z pigwowca przetwory z pigwy syrop na przeziębienie syrop z pigwowca syrop z pigwy syrop z pigwy i pigwowca
Takiego syropu nigdy nie piłam, ale chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńTaki sok jest rewelacyjny. Robilam rok temu i cala zime pilismy, choroby nas ominely😃.
UsuńOd kilku lat robię taki syrop-rewelacja
OdpowiedzUsuńczy mozna te sloje zapasteryzowac
OdpowiedzUsuńtak można,ale wtedy tracimy wiele cennych witamin :)
Usuńtak można przez 20min
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić sok z jeszcze zielonej pigwy?
OdpowiedzUsuńobawiam się że zielona pigwa szybko się będzie psuła, a sok będzie strasznie kwaśny. Osobiście nie polecam :)
Usuńnie ma nic lepszego do herbaty, niż dodatek takiego syropu z pigwowca. Dużo smaczniejszy niż cytryna, dużo więcej witaminy C. Po więcej wiadomości na temat pigwowca zapraszam na www.zpigwowca.pl
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nabiera smaku przez dodanie korzenia imbiru. A pasteryzacja poniżej 80 stopni nie zabija witamin. Za to sprawia, że cieszymy się przetworami dłużej :)
OdpowiedzUsuńa jak dodać spirytusu...to wychodzi smaczna nalewka :D
OdpowiedzUsuńA ile cukru :( . Ja osoiście robię z miodem. Zdrowszy.
OdpowiedzUsuń