Delikatny czekoladowy biszkopt przełożony warstwą orzechową i kremem budyniowym. Ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt ciemny:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 pełnych łyżek mąki
- 2 pełne łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat orzechowy:
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
polewa:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy blat orzechowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Blat orzechowy odstawiamy do wystygnięcia. 1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy.
Ciasto przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao, mleko w proszku i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biszkopt biszkopt kakaowy blat orzechowy ciasta ciasta na święta ciasto marysieńka ciasto siostry anastazji ciasto z orzechami krem budyniowy marysieńka orzechy
Apetycznie prezentuje się Marysieńka, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńkolejne wspaniałe ciasto do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDużo pracy przy nim ale musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńsuper to ciacho, też niedawno robiłam :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry jaki rozmiar blach?
OdpowiedzUsuńPodany jest nad składnikami 😀
UsuńAle bogate ciacho, idealne na Święta :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić orzechy włoskie laskowymi? Bo tylko takie mam.
OdpowiedzUsuńPowinny się sprawdzić
UsuńCzym można zastąpić mleko w proszku przy robieniu polewy?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć
UsuńWszystki wyszło. Pytanie dlaczego budyń po ugotowaniu był budyniem bo po wystudzeniu zrobił się rzadki. I nie wiem jak teraz uratować krem.
OdpowiedzUsuńJa zawsze do mleka daje więcej mąki ziemniaczanej,gotując budyń wlewam tyle by nie był za bardzo gęsty,przy studzeniu on jeszcze tezeje
UsuńNiestety to wina mleka. Jakość mleka nawet tego 3,5% postawia wiele do życzenia. Ja rozrabiając proszek na budyń dodaję żółtko i odrobinę mąki ziemniaczanej a do gotowanego mleka trochę masła.
OdpowiedzUsuń