Znakomite na obiad dla całej rodziny gołąbki bez zawijania, robi się je szybko i każdemu smakują
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 4 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na tartce o grubych oczkach i gotujemy do miękkości. Cebulą drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty wsypujemy kaszę manną, dodajemy mięso mielone, cebulę, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Całość mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotlety. Gołąbki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory blendujemy z koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sosem zalewamy gołąbki i zapiekamy w 180 st. około 30 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki bez zawijania gołąbki na dziko gołąbki z dzikim ryżem gołe gołąbki kotlety kotlety gołąbkowe kotlety na obiad obiad oszukane gołąbki ryż
moje tak apetycznie nie wyglądały ;) a już na pewno nie nadawały się do pokazywania na zdjęciach :) Twoje prezentują się super :)
OdpowiedzUsuńDlaczego?
OdpowiedzUsuńNieraz w brzydocie jest siła i piekno a jeszcze dochodzi smak , no to więcej nie trzeba
OdpowiedzUsuń