Smaczne gołąbki nadziane farszem z dzikim ryżem i mięsem mielonym zapieczone w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 1/2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 3 szklanki wody
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym oraz doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę).
Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1 szklankę wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut. Pomidory blandujemy z koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż kapusta będzie miękka i powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dziki dziki ryż gołąbki gołąbki na dziko gołąbki na obiad gołąbki z dzikim ryżem obiad ryż
Ryż wsypujemy czy w paczce do wody
OdpowiedzUsuńwsypujemy, nie używam ryżu w woreczkach :)
UsuńZapewne wszystkie potrawy paluszki lizuniac☺
OdpowiedzUsuń