Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z przepisu teściowej, znakomicie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
- 2 i 1/2 kg jabłek
- 200 g masła
- 3/4 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki śmietany
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel
Przygotowanie:
Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik teściowej jabłka kruche ciasto z jabłkami kruche ciasto z jabłkami i pianką szarlotka
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje, muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńJaki kisiel (smak) Pani poleca?
OdpowiedzUsuńcytrynowy :)
UsuńA na jaką dużą blaszkę jest ten przepis
OdpowiedzUsuńNoi po co to zapiekać?
UsuńO przepraszam nie zauważyłam ☺
OdpowiedzUsuńJest pyszny od lat taki robię ale nie daję kiślu
OdpowiedzUsuńa jaka śmietana potrzebna? :)
OdpowiedzUsuńkwaśna, 12%
UsuńWitam jakie najlepiej jabłka dać
OdpowiedzUsuńnp. szara reneta
UsuńA można zastąpić kisiel czymś innym
OdpowiedzUsuńbudyniem
UsuńUsiłowałam zrobić ciasto z w/w sjladników. Niestety, zbyt suche. Dodalam jeszcze jedno żółtko, 2 łyżki śmietany i 50 gramów masła.
OdpowiedzUsuńPo takiej modernizacji ciasto było plastyczne.
Co do jabłek, to proponuję w pierwszej kolejności odlać nadmiar soku, a dopiero później dodać składniki.
Akurat jabłek nie miałam pod ręką i zamiast nich dodałam pokrojony w kostkę rabarbar.
Ciasto wyszło rewelacyjnie.
Polecam na imprezy duże i małe, pycha!
Czy w termoobiegu można piec? Jeśli tak to też około godzinę?
OdpowiedzUsuńZawsze piekę bez termoobiegu
UsuńUpiekłam, jest pyszny. Polecam...
OdpowiedzUsuńPychotka, polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto z 3/4 kg maki i 3 lyzki smietany chyba bedzie suche
OdpowiedzUsuńdla mnie odpowiednia proporcja, zawsze można ilość śmietany zwiększyć
UsuńNajlepszy jaki jadłam...
OdpowiedzUsuńPiekłam, wyszedł przepyszny....
OdpowiedzUsuńPyszotka
OdpowiedzUsuńCzym wyrobić ciasto ?
OdpowiedzUsuńJak kto woli rękami, robotem
Usuń