Jabłecznik teściowej

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z przepisu teściowej, znakomicie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 200 g masła 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 3 łyżki śmietany 
pianka:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel



Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje, muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki kisiel (smak) Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jaką dużą blaszkę jest ten przepis


    OdpowiedzUsuń
  4. O przepraszam nie zauważyłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszny od lat taki robię ale nie daję kiślu

    OdpowiedzUsuń
  6. a jaka śmietana potrzebna? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam jakie najlepiej jabłka dać

    OdpowiedzUsuń
  8. A można zastąpić kisiel czymś innym

    OdpowiedzUsuń
  9. Usiłowałam zrobić ciasto z w/w sjladników. Niestety, zbyt suche. Dodalam jeszcze jedno żółtko, 2 łyżki śmietany i 50 gramów masła.
    Po takiej modernizacji ciasto było plastyczne.
    Co do jabłek, to proponuję w pierwszej kolejności odlać nadmiar soku, a dopiero później dodać składniki.
    Akurat jabłek nie miałam pod ręką i zamiast nich dodałam pokrojony w kostkę rabarbar.
    Ciasto wyszło rewelacyjnie.
    Polecam na imprezy duże i małe, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy w termoobiegu można piec? Jeśli tak to też około godzinę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, jest pyszny. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z 3/4 kg maki i 3 lyzki smietany chyba bedzie suche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie odpowiednia proporcja, zawsze można ilość śmietany zwiększyć

      Usuń
  14. Najlepszy jaki jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam, wyszedł przepyszny....

    OdpowiedzUsuń
  16. Czym wyrobić ciasto ?

    OdpowiedzUsuń