Wyśmienite ciasto jak popularny batonik Milky way z puszystym kakaowym biszkoptem, mlecznym kremem i czekoladową polewą
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 180 st.
Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian małymi porcjami po łyżce mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier oraz kakao i polewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baton milky way batonik biszkopt kakaowy ciasta ciasto batonik ciasto milky way kakao milky way mleko w proszku
bardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i zachęca,aby zrobić.
OdpowiedzUsuńNa tym blogu jest bardzo dużo ciekawych wpisów.Czytam je z bardzo dużą ciekawością tak naprawdę.
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńrobiłam i wyszło bardzo fajne polecam :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaczki uwielbiają "milki łeje". Mam nadzieję, że ciasto im też zasmakuje. :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń