Sernik na bitej śmietanie

Najlepszy przepis na sernik, który można jeść i jeść. Bita śmietana sprawia, że jest puszysty i delikatny

Wymiary formy: 26x40 cm

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • herbatniki



Przygotowanie:

Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na puch. Dodajemy ser, proszek budyniowy i mieszamy. Następnie osobno ubijamy białka na sztywno i stopniowo wsypujemy 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Białka przekładamy do masy serowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło.



W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Następnie wylewamy masę serową


Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 st. i pieczemy jeszcze około 20 min. Sernik studzimy w piekarniku


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. czy te białka trzeba ubić na pianę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Akurat na ten weekend będziemy mieli gości to mam nadzieję, że ten sernik się sprawdzi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam tego typu sernik i jest wspaniały, ale mam pytanie, czy uda się bez herbatników , bo moi domownicy lubią czysty sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że powinien wyjść też bez herbatników :)

      Usuń
  4. A może być na spodzie z ciasta kruchego?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy te herbatniki będą miękkie jak się upiecze sernik?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam spore doświadczenie w piczeniu ciast i stwierdzam, że to najlepszy, najbardziej estetyczny sernik jaki udało mi się zrobic. Puszyste niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś i ja - miękki , puszysty, rozpływa się w ustach.Popękał mi trochę ale.....POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek bardzo dobry. Delikatny, wilgotny i nie bardzo słodki. Niestety, jak każdy mój sernik opadł ☹️

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może być twaróg z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę użyć Śmietanki 36%?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy budynie do masy serowej mają być bez cukru?

    OdpowiedzUsuń