Najlepszy przepis na sernik, który można jeść i jeść. Bita śmietana sprawia, że jest puszysty i delikatny
Wymiary formy: 26x40 cm
Składniki:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 400 ml śmietanki 30%
- 10 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
- herbatniki
Przygotowanie:
Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na puch. Dodajemy ser, proszek budyniowy i mieszamy. Następnie osobno ubijamy białka na sztywno i stopniowo wsypujemy 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Białka przekładamy do masy serowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Następnie wylewamy masę serową
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 st. i pieczemy jeszcze około 20 min. Sernik studzimy w piekarniku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bita śmietana ciasta ciasto sernik sernik sernik na bitej śmietanie śmietanka
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik
OdpowiedzUsuńczy te białka trzeba ubić na pianę?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńa można dać mniej jajek
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Akurat na ten weekend będziemy mieli gości to mam nadzieję, że ten sernik się sprawdzi :D
OdpowiedzUsuńA 1.5 szklanki cukru pudru?
OdpowiedzUsuńTak 😀
UsuńPiekłam tego typu sernik i jest wspaniały, ale mam pytanie, czy uda się bez herbatników , bo moi domownicy lubią czysty sernik?
OdpowiedzUsuńmyślę, że powinien wyjść też bez herbatników :)
UsuńA może być na spodzie z ciasta kruchego?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA czy te herbatniki będą miękkie jak się upiecze sernik?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńMam spore doświadczenie w piczeniu ciast i stwierdzam, że to najlepszy, najbardziej estetyczny sernik jaki udało mi się zrobic. Puszyste niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś i ja - miękki , puszysty, rozpływa się w ustach.Popękał mi trochę ale.....POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńSerniczek bardzo dobry. Delikatny, wilgotny i nie bardzo słodki. Niestety, jak każdy mój sernik opadł ☹️
OdpowiedzUsuńCzy może być twaróg z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy mogę użyć Śmietanki 36%?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńWitam czy budynie do masy serowej mają być bez cukru?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń