Piekielnie ostry sos z papryczek chilli w wersji na słodko, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, sosów czy zup
Ilość: 10 słoików (200 ml)
Składniki:
- 2 kg papryczek chilli
- 800 g cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 limonki
Przygotowanie:
Papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne (najlepiej w rękawiczkach), kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 - 15 min. aż papryczki puszczą sok. Po tym czasie gotujemy około 10 min. Gorące blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki oraz ponownie zagotowujemy.
Sos gotujemy około 5 min., a najlepiej do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Smacznego!
Przepis został zaczerpnięty ze strony Knurr.pl
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
papryczki chilli pasta z papryczek chili przetwory przetwory z chilli przetwory z papryki sos na zimę sos słodko- ostry z chilli sos z chilli
Świetny przepis dla miłośników ostrych dań, muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować. Dzięki za przepis😉
OdpowiedzUsuńNo i przepis leci na listę przepisów do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń