Żeberka ketchupowo - majonezowe

Żeberka pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym, znakomicie sprawdzą się na niedzielny obiad. Wystarczy wymieszać je z marynatą, wstawić do piekarnika i gotowe

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 8 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu



Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z majonezem. Żeberka nacieramy sola, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem ketchupowo - majonezowym. 



Tak przygotowane mięso wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 30 min. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: