Ciasto Knoppers

Biszkopt, warstwa orzechowa i dwie masy, czyli ciasto jak popularny wafelek Knoppers, znakomite na spotkania rodzinne, ze znajomymi i święta

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa orzechowa:
  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa czekoladowa:
  • 200 g masła
  • 350 g masła czekoladowego Nutella
masa biała:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 200 g masła ucieramy na puch i partiami dodajemy masło czekoladowe. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę czekoladową.



W międzyczasie przygotowujemy blat orzechowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Blat orzechowy odstawiamy do wystygnięcia. Mleko gotujemy z cukrem oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian małymi porcjami po łyżce mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć.  Masę czekoladową przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy białą masę.



Przykrywamy biszkoptem. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. 



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. pyszne :) chyba jeszcze u mnie nie gościł, choć tyle tych ciast już było, że ciężko zapamiętać

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, aż ślinka cieknie.Zamierzam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło czekoladowe Nutella? Gdzie to znaleźć? :-( A może to chodzi o Nutelle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło czekoladowe do kupienia w każdym sklepie w słoiku (nazwa Nutella) :) chyba bardziej już wyjaśnić nie dam rady :)

      Usuń
  4. polecam mleczną czekoladę zamiast Nutelli! nieco "zdrowsza" opcja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta właśnie lubię :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy biszkoptu i tej bezy nie trzeba nasączać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też.Podrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i gorąco polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W warstwie orzechowej sa same bialka a co z zoltkami?

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko pięknie ładnie, ale jak mam sobie ten przepis wydrukować do swojego przepiśnika?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zastąpić orzechy włoskie laskowymi?

    OdpowiedzUsuń