Biszkopt, warstwa orzechowa i dwie masy, czyli ciasto jak popularny wafelek Knoppers, znakomite na spotkania rodzinne, ze znajomymi i święta
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 350 g masła czekoladowego Nutella
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 200 g masła
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 200 g masła ucieramy na puch i partiami dodajemy masło czekoladowe. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę czekoladową.
W międzyczasie przygotowujemy blat orzechowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Blat orzechowy odstawiamy do wystygnięcia. Mleko gotujemy z cukrem oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian małymi porcjami po łyżce mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Masę czekoladową przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy białą masę.
Przykrywamy biszkoptem. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biszkopt blat orzechowy ciasta ciasta na święta ciasto batonik ciasto knoppers knoppers mleko w proszku nutella orzechy orzechy włoskie
pyszne :) chyba jeszcze u mnie nie gościł, choć tyle tych ciast już było, że ciężko zapamiętać
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, aż ślinka cieknie.Zamierzam wypróbować.
OdpowiedzUsuńMasło czekoladowe Nutella? Gdzie to znaleźć? :-( A może to chodzi o Nutelle?
OdpowiedzUsuńmasło czekoladowe do kupienia w każdym sklepie w słoiku (nazwa Nutella) :) chyba bardziej już wyjaśnić nie dam rady :)
Usuńpolecam mleczną czekoladę zamiast Nutelli! nieco "zdrowsza" opcja :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta właśnie lubię :) :)
OdpowiedzUsuńCzy biszkoptu i tej bezy nie trzeba nasączać?
OdpowiedzUsuńja tego nie robiłam, ale możesz nasączyć :)
Usuńzrobię na Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńJa też.Podrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i gorąco polecam :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńW warstwie orzechowej sa same bialka a co z zoltkami?
OdpowiedzUsuńtak same białka, zostają np. na kruche ciasto
Usuńwszystko pięknie ładnie, ale jak mam sobie ten przepis wydrukować do swojego przepiśnika?
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić orzechy włoskie laskowymi?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam z laskowymi
Usuń