Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z jednego jajka - wystarczy zmiksować składniki, wstawiać do piekarnika i ubić śmietankę. Super kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 min. do tzw. suchego patyczka.
Na wierzch ostygniętego ciasta wykładamy śmietankę ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Na wierzch ostygniętego ciasta wykładamy śmietankę ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto orzechowe ciasto z jednego jajka ciasto z orzechami orzechy orzechy włoskie szybkie ciasto śmietanka
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńW sumie jak koleżanka powyżej, też myślałam ze to z marchwi :P
OdpowiedzUsuńwlewamy mąkę?
OdpowiedzUsuńmleko :)
UsuńTrzymac w lodowce?
OdpowiedzUsuńPrzechowywać w lodówce bądź innym chłodnym miejscu, żeby śmietanka się nie rozpłynęła 😀
Usuńbardzo ciekawe to ciacho :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto akurat dla mnie.Dzięki. Zrobi się.
OdpowiedzUsuńZakalec ��
OdpowiedzUsuń