Ciasto z jednego jajka

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z jednego jajka - wystarczy zmiksować składniki, wstawiać do piekarnika i ubić śmietankę. Super kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 min. do tzw. suchego patyczka.




Na wierzch ostygniętego ciasta wykładamy śmietankę ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypujemy posiekanymi orzechami.

  

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy: