Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziane farszem ziemniaczanym z mięsem mielonym, pieczone z sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków
Składniki:
- kapusta pekińska
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny
- pieprz i sól
- papryka słodka
- majeranek
- przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. Kapustę pekińską wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Liście pekinki szybko miękną.
Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Najlepiej wykorzystać dwa liście kapusty na jednego gołąbka. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 1 godz. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 1 godz. pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki na obiad gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym gołąbki ziemniaczane kapusta kapusta pekińska mięsne obiad ziemniaki
Świetna alternatywa tradycyjnych gołąbków!
OdpowiedzUsuńEkstra! Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMniam, mnniam. Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńJak długo gotować pekińską?
OdpowiedzUsuńchwileczkę, aby liście były wiotkie i łatwe do zawijania, bo jak się rozgotuje to liści będą się rozpadać
Usuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i wykonanie też świetne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - pyszne mimo że mogłam bardziej przyprawić :D
OdpowiedzUsuńciekawy przepis dobre polaczenie napewno wykorzystam lubie nowinki tylko tak mysle zeby zrobic je calkowicie jarskie bez miesa bylyby dla calej rodzinki
OdpowiedzUsuńZamiast mięsa weź ryż.
Usuńja zamiast mięsa dałam pieczarki i żółty ser ;)
UsuńJa robię z samych ziemniaków. Gotuję w garnku zalane wodą. Po ugotowaniu gdy kapusta jest miękka można polać skwareczkami lub podsmażyć na patelni . Palce lizać
OdpowiedzUsuńRobi pani z tych wszystkich podanych składników o rócz mięsa? czy jak?
UsuńZnam je od zarania dziejów , moja babunia robiła takie pół wieku temu , więc żadna to nowość , nie dawała żadnego mięsa tylko dużo boczku usmazonego z cebulką i przekręconego przez maszynkę , to dopiero było cudo !
UsuńA boczek to nie mięso?
UsuńBoczek był wędzony
UsuńWłaśnie robię i zapowiada się że będą smaczne
OdpowiedzUsuńZrobiłam i niestety mojej rodzince kompletnie nie przypadły do gustu. W nadziei, że zasmakują zrobiłam ich 40 i kicha.... Wczoraj jakoś zjedli a dzisiaj nikt nie chce :(
OdpowiedzUsuńA ziemniaki to surowe czy ugotowane bo nie wspomniano?
OdpowiedzUsuńSurowe
UsuńSpodobał mi się przepis właśnie wstawiłam do piekarnika
OdpowiedzUsuńZiemniaczane to dlaczego mieso?
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlaczego mieso
Usuńbo to są ziemniaczane z mięsem
Usuń