Soczyste plastry karkówki pieczone z cebulą i serem żółtym, znakomicie sprawdzą się na niedzielny obiad dla całej rodziny
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg karkówki
- 3 cebule
- 250 g sera żółtego
- sól i pieprz
- papryka słodka
- majeranek
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką oraz majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i układamy na karkówce.
Mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Karczek pieczemy około 1 godzinę (długość pieczenia zależy od grubości plastrów). Następnie mięso odkrywamy posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Karkówka najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubioną surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula karkówka karkówka pieczona karkówka pieczona z cebulą i serem mięsne mięso wieprzowe obiad ser żółty
karkówki to jakoś dawno u mnie nie było, trzeba nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńzaskakująco prosty przepis, taka trochę zapiekanka
OdpowiedzUsuńĆiekawy przepis. W sam raz dla mnie przed dłuższą jazdą.
OdpowiedzUsuńMożna przykryć pokrywką... Nie używam foli aluminiowej… JEST SZKODLIWA..!!!
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz przykryć czym masz ochotę :)
UsuńMoże byc inne mięso niż karkówka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNiczym nie zLewac tak nasucho?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie, karkówka i cebula pod przykryciem puszcza dużo soku
Usuń