Karkówka pieczona z cebulą i serem

Soczyste plastry karkówki pieczone z cebulą i serem żółtym, znakomicie sprawdzą się na niedzielny obiad dla całej rodziny

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 250 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek



Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką oraz majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i układamy na karkówce. 



Mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Karczek pieczemy około 1 godzinę (długość pieczenia zależy od grubości plastrów). Następnie mięso odkrywamy posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Karkówka najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. karkówki to jakoś dawno u mnie nie było, trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakująco prosty przepis, taka trochę zapiekanka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ćiekawy przepis. W sam raz dla mnie przed dłuższą jazdą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można przykryć pokrywką... Nie używam foli aluminiowej… JEST SZKODLIWA..!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz przykryć czym masz ochotę :)

      Usuń
  5. Może byc inne mięso niż karkówka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Niczym nie zLewac tak nasucho?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie, karkówka i cebula pod przykryciem puszcza dużo soku

      Usuń