Soczyste podudzia z kurczaka pieczone w sosie czosnkowym z pomidorami, znakomicie sprawdzą się na świąteczny obiad
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 200 g śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- papryka słodka
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pomidory mieszamy z cebulą i przykrywamy kurczaka.
Śmietanę, wodę, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak w sosie czosnkowym z pomidorami obiad podudzia podudzia w sosie czosnkowym z pomidorami pomidory sos czosnkowy
Szybki, prosty obiad. Lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńkolejna pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
proste i szybkie, szybszych i łatwiejszych przepisów nie widziałam nigdzie indziej ;) super!
OdpowiedzUsuńSuper przepisy 😉 proste i szybkie w wykonaniu! 😊
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę dodać?
OdpowiedzUsuńKwaśną 12 lub 18
Usuń