Podudzia z kurczaka pieczone w sosie pieczarkowym z dodatkiem papryczki chilli. Tak przygotowanym kurczakiem wszyscy się zachwycają podczas niedzielnego obiadu
Składniki:
- 12 podudzi
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pieczarkami.
Śmietanę, wodę i mąkę mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak w sosie pieczarkowym obiad pieczarki podudzia sos pieczarkowy
Kolejne smaczne danie.
OdpowiedzUsuńSyto i smacznie - tak lubię :)
OdpowiedzUsuń