Kurczak w sosie pieczarkowym

Podudzia z kurczaka pieczone w sosie pieczarkowym z dodatkiem papryczki chilli. Tak przygotowanym kurczakiem wszyscy się zachwycają podczas niedzielnego obiadu

Składniki:
  • 12 podudzi
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • majeranek



Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pieczarkami. 

 


Śmietanę, wodę i mąkę mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: