Soczysta, aromatyczna szynka, doskonała na obiad i do kanapek
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ostra papryka lub słodka,
- mielony kminek
- smalec lub olej do smażenia
- ok. 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Szynkę obwiązujemy sznurkiem, nacieramy solą i przyprawami. Następnie obkładamy pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron, przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Szynkę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 2,5 do 3 godzin. Często podlewamy powstałym sosem, aby się nie przypaliła. Z upieczonej szynki ściągamy sznurek. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina obiad szynka szynka pieczona szynka wieprzowa szynka z piekarnika
Apetycznie i smakowicie wygląda. Idealna na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńCzy można ją zrobić w piekarniku ? Jeśli tak jak długo ją piec i w jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuńPieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 170 st. Często polewamy powstałym sosem. Pod koniec, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło.
Usuńidealna na święta :)
OdpowiedzUsuńIdą święta to przepis się sprzyda.Z checią z niego skorzystam i wypróbuję nowe smaki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję, dziekuje !
OdpowiedzUsuńMniam, mniam szyneczka...
OdpowiedzUsuńPalce lizać szyneczka...dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, pieczemy.
OdpowiedzUsuń