Biszkopt przełożony masą z ziarnami słonecznika i oblany czekoladą. Ciasto, które znika ze stołu w szybkim tempie
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g słonecznika
- 400 g masła
- 4 łyżki mleka
- 460 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 150 g herbatników maślanych
- 1/3 szklanki wódki lub rumu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie 100 g masła rozpuszczamy, dodajemy słonecznik i mleko. Całość smażymy 10 minut, następnie słonecznik wykładamy na blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i prażymy na rumiano. Słonecznik mieszamy co chwilę, żeby się nie przypalił. 300 g masła ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i zimny słonecznik (3 łyżki słonecznika pozostawiamy). Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy herbatniki namoczone w alkoholu. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na herbatnikach. Posypujemy pozostawionym słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biszkopt ciasta ciasta na święta masa kajmakowa masa słonecznikowa słonecznik słonecznikowiec wesoły słonecznik ziarna słonecznika
Bardzo przyjemne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie jak oglądam zdjęcia, muszę skorzystać z przepisu.
OdpowiedzUsuńSłonecznik w cieście? - bardzo intrygujący pomysł, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy to muszą być herbatniki maślane czy mogą być zwykłe herbatniki petit ?
OdpowiedzUsuńmogą być zwykłe :)
UsuńPysznie to wygląda a zapewne jeszcze lepiej smakuje😍
OdpowiedzUsuńA ciekawe zamiast masy kajakowej dać np.krem karpatki😀
OdpowiedzUsuńwitam 3/4 mąki to jaka pojemność szklanki?
OdpowiedzUsuń250 ml
Usuń