Ekspresowe ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, znakomicie sprawdzi się dla zabieganych i zapracowanych
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g słomek ptysiowych
- 500 g draży o smaku śmietankowym
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę słomek ptysiowych i wykładamy połowę kremu.
Następnie układamy kolejną warstwę ciastek i wykładamy resztę kremu. Wierzch ciasta przykrywamy drażami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast ciasta ciasta na święta ciasto bez pieczenia ciasto śnieżne kule w 15 minut ciasto ze słomkami ptysiowymi draże serek mascarpone słomki ptysiowe śmietanka top ciasta bez pieczenia
ale fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńAle, czy te draże nie będą za twarde?
OdpowiedzUsuńnie, trochę miękną i są idealne :)
UsuńAle czy to ciasto nie jest bardzo slodkie?
OdpowiedzUsuńnie jest, masa nie jest słodka, a słomki ptysiowe nie są takie słodkie jak herbatniki czy biszkopty :)
UsuńKurcze,jest świetne!!!Zrobiłam to ciasto na swieta.Pyszota!!!
OdpowiedzUsuńJest jakiś sposób, patent na szybkie i tak idealne rozłożenie kulek obok siebie? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, zaprosić do układania rodzinkę, tylko trzeba się przygotować bo dużo kulek będzie zjedzonych podczas układania
UsuńUważam, że dużą przesadą jest nazywanie tego "ciastem". To raczej wyrób garmażeryjny.
OdpowiedzUsuńGarmazerka- to danie miésne. Tu mamy deser!
UsuńWszystko robiłam wg.przepisu i mimo to ciasto po przekrojeniu nie wygląda tak idealnie jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić słomki ptysiowe?
OdpowiedzUsuńHerbatnikami lub krakersami
Usuń