Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto orzechowe:
- 200 g siekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- ananas z puszki 560 g
- 200 g masła
- 250 g delicji szampańskich o smaku wiśniowym
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z mlekiem i cukrem na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i siekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Z zimnego orzechowca odkrawamy wierzch ciasta.
W międzyczasie ananasa odsączamy z zalewy. Do soku dolewamy tyle wody, aby wyszło nam 500 ml płynu. Połowę wody z sokiem gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z proszkiem budyniowy i żółtkami. Zawiesinę wlewamy na wrzący się sok z wodą i gotujemy budyń. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń. Odsączonego ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na ciasto orzechowe wykładamy połowę masy ananasowej i układamy delicje.
Delicje przykrywamy resztą masy ananasowej. Na wierzch kruszymy odcięty kawałek ciasta orzechowego.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ananas ciasta ciasta na święta ciasto orzechowe ciasto szampańskie ciasto z ananasem ciasto z orzechami delicje masa ananasowa orzechy orzechy włoskie
Ile masła musi być do ciasta orzechowego bo nie jest napisane
OdpowiedzUsuń200 g masła
Usuńspróbuję z pewnością:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, uwielbiam ciasta z ananasem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam . mnie nie smakuje . ciasto samo smaczne ale masa ni cholery mi nie pasuje do tego . 3/10 .
OdpowiedzUsuńPo dodaniu masla do ubitych juz z cukrem jajek masa wyglada jakby sie "zwazyla" , ciezko rozbic to maslo. Poza tym ciasto kompletnie nie wyrasta.
OdpowiedzUsuńCzy można nie dodawać do ciasta orzechów?
OdpowiedzUsuń