Ciasto szampańskie

Wyśmienite ciasto szampańskie na Sylwestra, sprawdzi się na domówce ze znajomymi i rodziną

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto orzechowe:
  • 200 g siekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
masa ananasowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • ananas z puszki 560 g
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 250 g delicji szampańskich o smaku wiśniowym



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z mlekiem i cukrem na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i siekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Z zimnego orzechowca odkrawamy wierzch ciasta.



W międzyczasie ananasa odsączamy z zalewy. Do soku dolewamy tyle wody, aby wyszło nam 500 ml płynu. Połowę wody z sokiem gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z proszkiem budyniowy i żółtkami. Zawiesinę wlewamy na wrzący się sok z wodą i gotujemy budyń. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń. Odsączonego ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na ciasto orzechowe wykładamy połowę masy ananasowej i układamy delicje. 



Delicje przykrywamy resztą masy ananasowej. Na wierzch kruszymy odcięty kawałek ciasta orzechowego.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Ile masła musi być do ciasta orzechowego bo nie jest napisane

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, uwielbiam ciasta z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam . mnie nie smakuje . ciasto samo smaczne ale masa ni cholery mi nie pasuje do tego . 3/10 .

    OdpowiedzUsuń
  5. Po dodaniu masla do ubitych juz z cukrem jajek masa wyglada jakby sie "zwazyla" , ciezko rozbic to maslo. Poza tym ciasto kompletnie nie wyrasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można nie dodawać do ciasta orzechów?

    OdpowiedzUsuń