Wilgotny makowiec bez spodu z jabłkami i bakaliami, zawsze się udaje. Znakomicie sprawdzi się na świąteczne spotkania z rodziną i znajomymi
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 3 szklanki maku
- 8 jabłek średniej wielkości
- 10 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru pudru
- 400 g masła
- 10 łyżek kaszy manny
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i studzimy. Mak mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i dodajemy po jednym żółtku. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Ciasto studzimy w formie.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast bakalie Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto z makiem jabłka mak makowiec makowiec japoński makowiec z bakaliami makowiec z jabłkami melon rodzynki
Ten makowiec robię od lat,jest przepyszny, wilgotny,pełen bakalii. Ja do niego kupuję gotową masę makową z bakaliami i też się świetnie sprawdza,dodaję tylko jeszcze trochę orzechów i żórawiny.Polecam :)
OdpowiedzUsuńBędę go robić na święta po raz pierwszy ile tej masy makowej wystarczy 850g?
OdpowiedzUsuńZawsze robię makowiec z maku, nie używam gotowej masy makowej, więc ciężko mi powiedzieć ile jej trzeba użyć
UsuńRobię do niego jeszcze polewę czekoladową i posypuję wiórkami kokosowymi. Pycha.
OdpowiedzUsuńCzy napewno mam dać 400g masła?
OdpowiedzUsuńJa tyle daję
UsuńJeśli mak mielony, czy też użyć trzy szklanki?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńBardzo pyszny. Właśnie zrobiłam wczoraj i dzisiaj już nie ma. Nie za słodki. Warto tylko odcisnąć jekko jabłka z nadmiaru soku jeśli go puszczą po chwili.
OdpowiedzUsuńMakowiec naprawdę pyszny, nie za słodki. Jeżeli ktoś lubi słodsze ciasta, można dodać pół szklanki cukru pudru więcej. Piekłam go już kilkukrotnie - dodaję tylko więcej bakalii niż w przepisie i nie odsączam jabłek. Jest bardzo miękki i pulchny, ale przy tym się nie rozpada. Polecam.w 100 %. Ten makowiec jest wspomnieniem makówek, które uwielbiam ��
OdpowiedzUsuń😱400 gr. Masła ? Współczuję 🙋♀️
OdpowiedzUsuńA CZEMU??
UsuńMasło to zdrowie.czego współczuć?
Ja daję ksilitol.
OdpowiedzUsuńMi nie wyszedł. Za mokry. Jak zakalec. A piekłam go prawie 1,5godz. Pewnie za dużo masła w przepisie(za ciężki) :( Teraz dałabym tylko 0,5kostki max.
OdpowiedzUsuń