Pyszne ciasto składające się z blatów miodowych, przełożonych masą budyniową, krówkową oraz powidłami. Całość posypana posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody
masa:
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła
dodatkowo:
- 510 g masy krówkowej
- 200 g powideł
- orzechy włoskie oraz płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku (całość lekko podgrzewamy). Następnie przesianą mąkę, sodę oraz masło siekamy nożem. Dodajemy jajka i przestudzony miód. Wszystkie składniki zagniatamy w kulę (jeżeli klei się do rąk dodajemy mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa blaty w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 min. W międzyczasie przygotowujemy masę. W 150 ml mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki oraz żółtek. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy po łyżce masy budyniowej, dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Pierwszy upieczony i wystudzony blat smarujemy powidłami. Na nie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy go drugim blatem.
Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
blaty miodowe ciasta ciasta na święta ciasto miodowe masa kajmakowa miodowe z masą i powidłami miodownik miodownik z krówką miodownik z masą i powidłami powidła
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńCiut pracochłonne, ale takie apetyczne, że chyba warto się poświęcić.
xxx
Super ciacho, wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto po zrobieniu jest od razu miękkie czy ma to do siebie że trzeba odczekać dzień,dwa ( Jak np.przy orzechowcu) aż blaty zmiękną ?
OdpowiedzUsuńmożna jeść na drugi dzień, ale jak to z miodownikami bywa jak odstoi 2-3 dni jest lepszy :)
Usuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńgenialne to ciacho :) uwielbiam wszelkie miodowniki :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje, muszę zrobić. Dziękuje za przepis...
OdpowiedzUsuńMiodownik to jedno z lepszych ciast polecanych na różne okazje jak np. Święta Wielkanocne, które już za pasem. Bardzo ważne jest jednak, aby dodawać do niego miód dobrej jakości najlepiej, od którego zależy wyjątkowy smak :)
OdpowiedzUsuń