Anielskie ruchańce

Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy smakiem i wyglądem przypominają pączki. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo - anielskie oraz od ruszania się i skwierczenia podczas smażenia - czyli ruchańce. W czasie karnawału mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych pączków 

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 500 ml letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.



W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: