Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy smakiem i wyglądem przypominają pączki. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo - anielskie oraz od ruszania się i skwierczenia podczas smażenia - czyli ruchańce. W czasie karnawału mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych pączków
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 ml letniego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- około 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Mieszamy delikatnie, zagarniając niewielką ilość mąki. Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, rozpuszczone masło i żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem anielskie ruchańce oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
anielskie ruchańce ciasta ciasto drożdżowe karnawał pączki racuchy racuchy drożdżowe tłusty czwartek
Fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest oryginalny przepis
OdpowiedzUsuń