Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą adwokatową z bezami każdego zaskoczy swoim smakiem. Ciasto beskidzkie znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 500 ml śmietanki 30%
- 200 ml adwokatu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 250 g suchych bezików
- 50 g białej czekolady startej na grubych oczkach
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy adwokat i zimną żelatynę. Do tężejącej masy wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką. Masę przekładamy na biszkopt.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
adwokat bezy biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasto beskidzkie kakao masa adwokatowa masa ajerkoniakowa śmietanka
Zrobilem to, wyszlo mega pyszne :D polecam kazdemu!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie :D Nie mam pytań :D
OdpowiedzUsuńCzy można podmienić adwokata na coś innego?
OdpowiedzUsuńmoże likier kokosowy lub inny
Usuń