Ciasto Biskup to rozpływające się w ustach połączenie biszkoptu, masy budyniowej, wiśniowej i bezy makowo - kokosowej, oblane czekoladą. Zaskoczy swoim smakiem domowników i gości
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
- 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 4 łyżeczki żelatyny
masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
beza makowo - kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
polewa:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.
1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na zastygnięte wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy bezę makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. pieczemy około 30 minut. Ostygniętą bezę makowo - kokosową wykładamy na masę budyniową.
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na bezę makowo - kokosową i obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast beza makowo kokosowa biskup biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto biskup ciasto makowe dżem wiśniowy mak masa budyniowa wiórki kokosowe
Świetny wpis, super blog.
OdpowiedzUsuńCiekawa jest ta beza makowo-kokosowa, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ale u nas zamiast maku dałam uprazone płatki migdałowe i smak bajeczny��
OdpowiedzUsuńmasa budyniowa mdła...
OdpowiedzUsuńdodaj spirytusu i będzie ok
OdpowiedzUsuńWitam Mam pytanie czy mak trzeba sparzac?
OdpowiedzUsuńNie
UsuńDziękuję niedługo wypróbuje super przepis
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:) Ja i goście zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię to ciasto i proszę o radę zrobilam budyń zgodnie z przepisem wyszedl trochę rzadki czy tak ma być bo jak zawsze robiłam budyń własnej roboty to mega gesty i rozumiem z emam dobrze wystudzic a później udodawac od utartego masła? Ale najważniejsze czy ma być takiej konsystencji wg tego przepisu
OdpowiedzUsuńBudyń powinien być gęsty, ale nie taki, że łyżka w nim stoi i też nie lejacy. Zimny dodajemy do masła.
Usuńa nasączamy biszkopt ??
OdpowiedzUsuńJa tego nie robiłam, ale jak chcesz możesz nasączyć
Usuńzrobiłam,zmniejszyłabym blaszkę i mniej cukru,bo w każdej masie jest cukier i to nie mało.Masa białkowa mi się połamała,ale przyklepałam:)Jutro skosztujemy-i zobaczę jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńmega dobre!!!!! pycha i wyszło:)
OdpowiedzUsuń