Ciasto szwarcwaldzkie to znakomite połączenie kakaowego biszkoptu, masy śmietanowej i dżemu wiśniowego. Ciasto jest tak smaczne, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem
Wymiary fomy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 500 g dżemu wiśniowego
- 1 galaretka wiśniowa
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.
W międzyczasie dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na pierwszy blat wykładamy tężejący dżem wiśniowy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną żelatynę. 2/3 masy wykładamy na zastygnięty dżem wiśniowy i przykrywamy drugim blatem.
Resztę masy śmietanowej rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy gorzką czekoladą. Ciasto wstawimy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasto szwarcwaldzkie dżem wiśniowy kakao masa śmietanowa śmietanka
Jutro zrobię i zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńnic dziwnego wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŻelatynę rozpuścić w jakiej ilości wody?
OdpowiedzUsuńJest podane w składnikach 😀
Usuńwłaściwie to wygląda jak wuzetka ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam pycha ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam pycha :)
OdpowiedzUsuńtestowałam pycha ;)
OdpowiedzUsuńKurcze i znowu super ciacho, ja już jestem szersza niż wyższa od tych ciast, a tu coraz smaczniejsze pora już może skończyć z przepisami? Mniam �� �� ��
OdpowiedzUsuń