Faworki na śmietanie, które zawsze się udają. Znakomite jako słodka karnawałowa przekąska
Składniki:
ciasto:
- 330 g śmietany 12 %
- 3 jajka
- około 700 g mąki
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- 100 ml wódki
- cukier waniliowy
- minimum 1 l oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust chrust na śmietanie ciasta faworki faworki na śmietanie karnawał śmietana tłusty czwartek
Slodka smietana czy kwasna?
OdpowiedzUsuńkwaśna :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCiekawy przepis , i wygląda smacznie !
OdpowiedzUsuńFaworki wyglądają apetycznie, ciekawe czy mi się udadzą.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie czy wódka jest niezbędna czy ewentualnie można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńfaworki nie chłoną wtedy tyle tłuszczu, można zastąpić innym alkoholem np. spirytusem
UsuńOctem
UsuńCzy wódkę wlewa się do przygotowanego ciasta?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWychodzą chrupiące czy twardawe kiedyś robiłam podobne i właśnie twarde wyszly
OdpowiedzUsuńmięciutkie, ale niemożna dodawać za dużo mąki do ciasta
UsuńŚmietana 18%, same żółtka i bez proszku do pieczenia. Wałkować tak cienko, że prawie przeźroczyście - będą tak kruche, że trzymać ostrożnie. Jak chrust, a nie ciastka.
OdpowiedzUsuńTeż tak robię wspaniałe
UsuńUwielbiam faworki - mniam.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo, ale faworki nie są dobrej jakości. Nie są kruche niestety.
OdpowiedzUsuńTo nie jest przepis na chrust tylko na faworki, a faworki są miękkie i pulchne
UsuńJerzy Jagodziński, mistrz cukiernik: Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym. Ciasto robi się na bazie dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. A przed rozpoczęciem wałkowania trzeba je mocno "zbić", żeby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.
OdpowiedzUsuń***
Żeby ciasto było dobre zapomniałaś napisać o tym że ciasto trzeba wybić i włożyć do lodówki na 30 min. I że składniki na ciasto muszą być z lodówki. Robiłam wg Twojego przepisu i wyszły twarde. To co ładnie wygląda nie zawsze dobrze smakuje. Na przyszłość informuj dokładnie jak się robi faworki. Może lubisz jeść kości, bo ja nie.
OdpowiedzUsuń