Pijane oponki

Pijane oponki ze starego przepisu Mamy, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. Znakomicie sprawdzą się na deser i jako przekąska w ciągu dnia

Składniki:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki piwa
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g drożdży
  • 3 jajka
  • około 4 szklanki mąki
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Do garnka dajemy masło, cukier, wlewamy mleko i piwo. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Do letniego płynu dodajmy pokruszone drożdże, wbijamy jajka i wsypujemy 2 szklanki mąki. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie partiami dodajemy mąkę (ilość zależy od wyrośniętego zaczynu) i zagniatamy ciasto. Powinno być mięciutkie i elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki. 



W rondlu rozgrzewamy olej i ostrożnie wrzucamy oponki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Przed podaniem pijane oponki oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. lubimy oponki :):) w takiej wersji nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno 100 g drozdzy jakos duzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zamiennik dla racuchów na święta. Urozmaicą nieco stół. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają - zupełnie jak te ze sklepu :) Może w tym roku zrobię "coś nowego" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dodać mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oponki <3 Już tyle dzięki nim utyłam hah

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy dodajemy na pewno cale jajka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie wygladaja i super smaczne

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy bez piwa można zrobić

    OdpowiedzUsuń