Pijane oponki ze starego przepisu Mamy, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. Znakomicie sprawdzą się na deser i jako przekąska w ciągu dnia
Składniki:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki piwa
- 8 łyżek cukru
- 100 g drożdży
- 3 jajka
- około 4 szklanki mąki
- około 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do garnka dajemy masło, cukier, wlewamy mleko i piwo. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Do letniego płynu dodajmy pokruszone drożdże, wbijamy jajka i wsypujemy 2 szklanki mąki. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie partiami dodajemy mąkę (ilość zależy od wyrośniętego zaczynu) i zagniatamy ciasto. Powinno być mięciutkie i elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki.
W rondlu rozgrzewamy olej i ostrożnie wrzucamy oponki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Przed podaniem pijane oponki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto drożdżowe karnawał oponki oponki drożdżowe oponki na piwie oponki na tłusty czwartek pijane oponki piwo tłusty czwartek
lubimy oponki :):) w takiej wersji nie jadłam
OdpowiedzUsuńNapewno 100 g drozdzy jakos duzo
OdpowiedzUsuńtak tyle użyłam :)
UsuńMoże miało być 10 g bo 100 g to naprawdę sporo
UsuńDobrze jest w przepisie
UsuńSuper zamiennik dla racuchów na święta. Urozmaicą nieco stół. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają - zupełnie jak te ze sklepu :) Może w tym roku zrobię "coś nowego" :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńz mąką kukurydzianą nie robiłam :)
UsuńOponki <3 Już tyle dzięki nim utyłam hah
OdpowiedzUsuńCzy dodajemy na pewno cale jajka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńPieknie wygladaja i super smaczne
OdpowiedzUsuńCzy bez piwa można zrobić
OdpowiedzUsuńMożesz zamienić na mleko
Usuń