Niezwykle lekki jak pianka sernik japoński. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest bardzo puszysty i wilgotny
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 400 g serka śmietankowego kremowego typu philadelphia
- 300 ml mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 8 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 140 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- cukier puder do oprószenia
- wrzątek do pieczenia w kąpieli
Przygotowanie:
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Serek i mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczone masło i wrzucamy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczana, mieszamy. Powstałe ciasto przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Do masy serowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki można wysmarować masłem. Wykładamy tak, aby z papieru powstał nam około 5 cm kołnierz. Z zewnątrz formę zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy ją do połowy wysokości zanurzać w wodzie. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Zabezpieczoną formę wstawiamy do naczynia lub blaszki ze wrzącą wodą. Powinno jej być do połowy wysokości formy.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 90 min. Po wyłączeniu sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 min. Następnie wylewamy wodę i wyciągamy delikatnie sernik oraz zostawiamy do zastygnięcia. Ostygnięty posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik puszysty sernik serek śmietankowy sernik sernik japoński
Sernik najlepsze ciasto ever ! :D Muszę spróbować odwzorować Twój przepis ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki we wszystkich wersjach :)
OdpowiedzUsuńjaki piękny puszysty :)
OdpowiedzUsuń