Ekspresowe w przygotowaniu ciasto leniwiec, znakomicie sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa krówkowa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 400 g masy kajmakowej
masa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
Przygotowanie:
- około 500 g podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
W dwóch szklankach rozpuszczamy we wrzątku po dwie łyżeczki żelatyny. W międzyczasie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy masę krówkową i wlewamy jedną zimną żelatynę. Masę wykładamy na biszkopty.
Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek. 600 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując wlewamy pozostałą zimną żelatynę i na biszkopty wykładamy masę śmietanową.
Na masie śmietanowej układamy ostatnią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopty ciasta ciasto bez pieczenia ciasto leniwiec w 20 minut kajmak leniwiec masa kajmakowa masa krówkowa śmietanka top ciasta bez pieczenia
prosto i pysznie:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj to zrobię
OdpowiedzUsuńidealne ciasto dla leniwych cukierników hehe i do tego bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja LUBIĘ :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie prościutkie ciasto, a smakować musi wybornie :)
OdpowiedzUsuńpyszota, robiłam wyszło rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńA może być zamiast żelatyny śmietan-fix?
OdpowiedzUsuńraczej tak :)
UsuńSuper łatwy i prosty przepis
OdpowiedzUsuńOoo, rewelacyjny przepis. Szybki i smaczny
OdpowiedzUsuńZa rzadka masa krowkowa mi chyba wyszła. Wylewając na ciastka wszystkie się cały czas podnosiły 🙈
OdpowiedzUsuńTrzeba było poczekać, aż zacznie tężec i wylewać. Gęstość zależy od ubicia śmietanki i użytego kajmaku
UsuńNastępnym razem już będę wiedziała 🙈pycha ciacho 😍
OdpowiedzUsuńA jak dałam za dużo żelatyny to da się uratować jeszcze ?
OdpowiedzUsuńCiasto będzie bardziej sztywne, możesz dodać śmietanki
UsuńPrzepyszne i szybkie. Takie lubię najbardziej 😉😀
OdpowiedzUsuń