Biszkopt pieczony bez mąki na proszku budyniowym przełożony masą z serków Danio. Znakomicie sprawdzi się na różne okazje i każdemu posmakuje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 opakowań budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 serki Danio po 140 g
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
- 150 g ciasteczek anyżkowych do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30-40 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
W międzyczasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy partiami serki Danio i wlewamy małym strumieniem zimną galaretkę.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 masy i przykrywamy 2 blatem. Wierzch smarujemy resztą masy i układamy anyżki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
anyżki biszkopt biszkopt bez mąki biszkopt na budyniach ciasta ciasta na święta ciasto z serków danio serki danio serki waniliowe śmietanka
Bardzo apetycznie wygląda :) Taka mała rada od nas. Zdjęcia mają dobrą nazwę, ale pod SEO nie powinno tam być polskich znaków.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://jaknaturalnie.pl
super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńale piękne ciasto:)
OdpowiedzUsuńA zamiast ciastek co można dać na wierzch?
OdpowiedzUsuńMożesz np. posypać migdałami lub startą czekoladą
UsuńPiękne ciasto, mam pytanie czy wyjdzie mi na budyniach bez glutenu. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :) Graża
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam takiego budyniu, ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzi 😁
UsuńWitam, budynie bez cukru?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńU mnie właśnie się piecze biszkopcik. Ciekawe ,czy masa z serków wyjdzie i będzie taki sam jak na zdjęciu. Dam jeszcze znać
OdpowiedzUsuńNo i super wyszło w smaku bardzo dobry bardzo delikatny taki puszek myślałam że masa siee nie zsiednie bo długo była Góra miękka.Jednak przez cała noc jak jest w lodówce to wszystko ściąga. Dziękuję za przepis i nie raz będzie gościł na moim stole.
OdpowiedzUsuńJa będę robić dziś. Danio zakupilam o smaku biszkoptowym, tylko anyżek nie znalazlam i szukać już nie będę wiec pewnie tarta czekolada na górę
OdpowiedzUsuńO jakim smaku maja być serki Danio?
OdpowiedzUsuńWaniliowym
UsuńO kurczę, ciekawe ciacho :) i bardzo proste, zapisuję na mojej liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak z jednej formy mam przekroić na 2 formy hmm
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieni. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Żadnej formy nie kroimy
UsuńNie napisałem, że chce przekroić FORMĘ. Piekłem 1 raz nie wiedziałem że biszkopt tak urośnie po upieczeniu już zrozumiałem o co chodzi. Ciasto przepyszne dziękuję za przepis.
UsuńWitam. Gdzie kupić takie ciasteczka ????? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja kupiłam w leclercu. Pozdrawiam
UsuńMoże być Danio truskawkowe?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńJa anyzek nie dostałam więc daje małe biszkopty i górę zaleje galaretka
OdpowiedzUsuńJak długo trzeba czekać żeby masa stężała? Zrobiłam 4h temu a masa ciągle miękka.
OdpowiedzUsuńCzy można dać więcej galaretki?1.5 lub 2 opakowania?bo robiłam z takich proporcji i trochę miękka była masa a chciałabym żeby była sztywniejsza��w smaku pyszna
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz dać więcej
Usuń