- około 1 kg karkówki
- mąka ziemniaczana do obtaczania
- olej do smażenia
- 4 marchewki
- 1 cebula
- suszona kolendra
- majeranek
- przyprawa meksykańska
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1 cm, nacieramy majerankiem, przyprawą meksykańska, solą i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania. W międzyczasie marchewkę kroimy w słupki, cebulę w kostkę i mieszamy z kolendrą. Plastry karkówki oprószamy mąką ziemniaczaną z obu stron i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy marchewkę.
Wodę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy marchewkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Długość pieczenia uzależniona jest od grubości plastrów. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
karczek karkówka karkówka pieczona karkówka pieczona z marchewką marchewka mięsne obiad
uczta dla mięsożerców :)
OdpowiedzUsuń