Kozy to puszyste pączki drożdżowe kładzione łyżką z dodatkiem jabłek, znakomicie sprawdzą się zamiast tradycyjnych pączków
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- około 4 szklanki mąki
- 5 jabłek
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 jajka
- około 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i wlewamy mleko. Mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy jabłka i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ilość dodanej mąki zależy od soczystości jabłek. W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Kozy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem pączki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał kozy pączki pączki bez wyrastania pączki kładzione łyżką pączki z jabłkami tłusty czwartek
oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuń