Kurczak pieczony w sosie serowym

Soczyste podudzia z kurczaka pieczone w sosie serowym, znakomity pomysł na mało wymagający obiad dla całej rodziny

Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 300 g serka topionego
  • 1 garść startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy podudzia wkładamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Śmietankę miksujemy z serkiem topionym. Dodajemy ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sosem serowym zalewamy kurczaka.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 15 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: