Tradycyjny sernik bez spodu z przepisu siostry Anastazji, idealnie sprawdzi się na święta i inne okazje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 kg sera białego tłustego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 14 jajek
- 300 g masła
- 2 budynie waniliowe
Przygotowanie:
Ser mielimy minimum dwukrotnie. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i żółtkami. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy ser biały i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Sernik pieczemy około 1 godz. Po tym czasie piekarnik wyłączmy i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę.
Sernik wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik ciasto siostry anastazji ser biały sernik sernik siostry anastazji
Jak
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ...na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze :)
OdpowiedzUsuńCo dać na wierzch sernika?
OdpowiedzUsuńMoże być cukier puder, może być polewa 😁
Usuńjak ustawić piekarnik:grzałka czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGrzałka góra dół
Usuń