Puszysty i wilgotny sernik bez spodu z ukrytymi w środku krówkami, doskonały nie tylko na świąteczny stół
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jajek
- 200 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 500 g kruchych krówek
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puch. Miksując wsypujemy kaszę manną i partiami dodajemy ser z wiaderka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy krówki.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik krówki ser z wiaderka sernik sernik z krówkami
Mieszany delikatnie zwykła łyżka?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera trzykrotnie mielonego zamiast tego z wiaderka?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA może być bez dodatku kaszy?
OdpowiedzUsuńnie, kasza musi być
UsuńMi coś nie wyszło krówki przy krojeniu kleją się i sernik się rozwala
OdpowiedzUsuńPrawda, sernik się rozpada i jest bardzo mokry czegoś mu brakuje, może spod przydałby się, ogólnie nie polecam.
UsuńMoże krówki były ciagutki a nie kruche? I wg mnie za dużo białek. Ja daję 8-10 żółtek na⭐1 kg sera i tylko 3-4 białka ubite na pianę z łyżką lub dwoma cukru (odłożone z ogólnej ilości) 🤩 najlepiej położone na sernik pod koniec pieczenia.
UsuńNie polecam!!!
OdpowiedzUsuńSernik bardzo mokry od spodu... prawie cale krowki rozlane... Masa serowa to breja ...
Wychodzi z powyzszego przepisu paprok a nie sernik...
Również nie polecam wprost powiem jak wyżej breja wyszła po krojeniu..
OdpowiedzUsuńZa dużo białek. Wystarczą 3 ubite na pianę z łyżką cukru wyłożona na sernik pod koniec pieczenia.
UsuńPieklam ciasto pierwszy raz i wyszlo rewelacyjnie. Sernik jest wilgotny. Mimo ze krowki nie opadly mi na sam spod to i tak ciasto jest pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńSernik pierwszy raz robiłam i super, machnęłam się tylko przy ilości kaszy manny o 1 łyżkę za dużo ale tak to super 👌.
OdpowiedzUsuńZ połowy składników można by zrobić w tortownicy 24cm? Czy będzie za mało
OdpowiedzUsuńCzy można użyć kaszki kukurydzianej ?
OdpowiedzUsuńz kaszką kukurydzianą nie próbowałam
UsuńPyszny, tylko co zrobić, żeby się nie przyklejał do papieru? Może spód z kruchego ciasta?
OdpowiedzUsuń