Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z wafelkami familijnymi, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa wafelkowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 180 g familijnych wafelków kakaowo - śmietankowych
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- około 120 g herbatników mocno kakaowych
- około 350 g familijnych wafelków kakaowych
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
W dwóch szklankach we wrzątku rozpuszczamy po dwie łyżeczki żelatyny. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wafelki kakaowo - śmietankowe kroimy na małe kawałki. 500 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując wlewamy jedną zimną żelatynę. Dodajemy pokrojone wafelki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.
Na masie układamy wafelki kakaowe. 500 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując wlewamy pozostałą zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wafelki.
Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto familijne ciasto z wafelkami herbatniki kakao masa wafelkowa śmietanka top ciasta bez pieczenia wafelki