Efektowne ciasto wyglądem przypominające jajko, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 2 puszki brzoskwiń połówek w zalewie
- około 150 g herbatników maślanych
- 2 galaretki przezroczyste
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie:
Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy ser biały i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na stężałej masie serowej układamy odsączone połówki brzoskwiń. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie ciasta ciasta na wielkanoc ciasto bez pieczenia ciasto jajko ciasto jajko bez pieczenia ciasto jajko sadzone galaretki herbatniki masa serowa Wielkanoc
ale fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńaż się zrobiłam głodna :D wygląda obłędnie, nazwa ciasta jak najbardziej trafiona :)
OdpowiedzUsuńA czy ta galaretka nie będzie za bardzo twarda, skoro tyle wody, co zazwyczaj na jedną??
OdpowiedzUsuńBędzie idealna
Usuńzamiast sera mielonego może być z wiaderka
UsuńJa kupiłem wiaderka 1kg twaróg sernikowy mielony
Usuńbardzo dobre,testowałam więc polecam :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast żelatyny można dać do środka galaretki przezroczyste? Jeśli tak to ile i w jakich propircjach rozpuścić?
OdpowiedzUsuń3 galaretki w 250 ml wrzątku powinno wystarczyć, tylko już do masy cukru nie dodawaj
UsuńDziękuję
UsuńWitammmmm galaretki przezroczyste jakie smak ??
OdpowiedzUsuńU mnie winogronowy
Usuńdziękuje będzie zrobić w czwartek i zrobię filmować :)
UsuńA jedno pytanie
OdpowiedzUsuńśmietankę na sztywno , ser oraz żelatyny zimna mam wszystkie połączony Tak??
tak
UsuńA czy zamiast herbatników mozna dac biszkopty
Usuńtak
UsuńWitam robię dzisiaj i trochę się różni jak u Pani bo, żeby było 20 połówek potrzeba 3 puszki brzoskwiń. A po drugie to co według Pani oznacza zimna żelatyna, kiedy bym chciała dodać zimną to wychodzą nie estetyczne gluty, a teraz akurat dodałam tężejącą i wyszło to samo
OdpowiedzUsuńżelatyna, że nie jest ciepła, ani letnia tylko zimna i nie tężejąca, a płynna. zawsze podczas miksowania wlewam malutkim strumieniem i glutów brak
UsuńIle czasu mniej więcej trzeba by masa serowa stężała?
OdpowiedzUsuńciasteczko bardzo smaczne tylko jak dla mnie za mało słodkie, dodałabym o 1łyżkę cukru pudru więcej i 1 łyżeczkę żelatyny więcej żeby było bardziej zwarte ale to kwestia gustu, wszystko do sprawdzenia
OdpowiedzUsuńDla mnie również za mało słodkie to ciastko ,tak jak Pani pisze więcej cukru pudru dałam niż w przepisie i ok
UsuńIdealne ciasto na świąteczny deser 😃
OdpowiedzUsuń