Bardzo nietypowe ciasto - z jednej masy podczas pieczenia robią się dwie warstwy tworząc część biszkoptową i budyniową
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 150 g roztopionego masła
- 600 ml mleka
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy zimne, roztopione masło, partiami wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i sok z cytryny (ciasto jest rzadkie). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Ciasto magiczne pieczemy około 45 min., wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
muszę upiec!
OdpowiedzUsuńCzy można do wypieku użyć mleka sojowego?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam na takim mleku robić :)
UsuńŚmietanka laciata?
OdpowiedzUsuńTutaj nie używamy śmietanki :)
UsuńJak sprawdzić żeby być pewnym ze nie wyjdzie zakalec?
OdpowiedzUsuń