Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą śmietanową, galaretkami i kolorowymi jajeczkami. W Święta Wielkanocne zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 ml wrzątku
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 330 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 240 g orzeszków arachidowych w czekoladzie i cukrowej otoczce lub innych jajeczek
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy zimny szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. do suchego patyczka.
Z przestygniętego biszkoptu odcinamy górę. Galaretki truskawkową i brzoskwiniową osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajmy śmietanę i wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.
Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto Wielkanocne dekorujemy kolorowymi jajeczkami.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt szpinakowy ciasta ciasta na wielkanoc ciasto z jajeczkami ciasto z pisankami ciasto ze szpinakiem galaretki jajeczka pisanki szpinak śmietanowiec Wielkanoc
Ślinka cieknie, gdy patrzy się na tak apetyczne ciasto. Na Wielkanoc będzie idealne.
OdpowiedzUsuńNo i kurczę felek...już planuję go zrobić :) Ujął mnie kolorystyką:D
OdpowiedzUsuńI jak tu schudnać ?
OdpowiedzUsuńA co ze śmietaną 18% bo jakoś nie mogę doczytać w którym momencie się ja dodaję? Ubijać razem z 30%?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie:
UsuńDobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajmy śmietanę i wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę.
A ok. Sorry. Brak czytania ze zrozumieniem;)
UsuńCzy może być świeży szpinak?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z mrożonym, że świeżym nie próbowałam :)
Usuńtak
UsuńJaki format blachy?
OdpowiedzUsuńCzy można biszkopt upiec już np dziś? Czy to za wcześnie będzie?
OdpowiedzUsuńWg mnie za wcześnie, ja bym w sobotę robiła, ewentualnie piątek wieczorem
UsuńRok temu zrobiłam na święta, każdy się zachwycał. Właśnie idę rozmrażać szpinak i biorę się do pieczenia. Zastanawiałam się tylko czy nie można zastąpić oleju np masłem. Z drugiej strony z olejem wyszedł idealny jak na zdjęciach i boję się kombinować ��
UsuńZ masłem też pewnie wyjdzie, ale ja nigdy osobiście nie robiłam, zawsze z olejem robię bo to mam sprawdzone
UsuńCzy oleju ma byc az 300 ml
OdpowiedzUsuńTak
UsuńBardzo geste cisto wyszlo. Wrecz nie mam sily wymieszac. Takie ma byc?
OdpowiedzUsuńNie takie nie powinno być, czy aby napewno dobrze zostalyz odmierzone składniki?
UsuńMi też wyszło gęste ciasto, ale po upieczeniu wyszło całkiem dobrze
UsuńNa jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńPodane nad składnikami
UsuńCzy czuć szpinak w biszkopcie ?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńCzy zamiast mąki krupczatki można użyć tortowej
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany 18 może być mascarpone
OdpowiedzUsuń