Aromatyczne i soczyste podudzia pieczone po kujawsku, zachwycą smakiem gości i domowników
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- papryka słodka
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Podudzia odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Majonez mieszamy z musztardą i ketchupem. Przygotowany sos wylewamy na podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 50 min. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 40 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak po kujawsku obiad podudzia podudzia pieczone w ketchupie i majonezie podudzia po kujawsku