Paluszki ziemniaczane z pieczarkami

Znakomite paluszki ziemniaczane z dodatkiem pieczarek, idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • około 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.



Ciasto ziemniaczane dzielimy na części, na stolnicy oprószonej mąką formujemy w wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej.


Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają :) dorzucam do przepisów , dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. około 30 szt, ilość zależy od grubości i długości paluszków:)

      Usuń
  3. Wypróbuję smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. a nadawały by się na grila zamiast na patelnie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można upiec zamiast smażyć w oleju

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na kopytka. Jeżeli się klei należy dosypać więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile kalori ma taki paluszek ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Źle dobrane proporcje szkoda czasu.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No smalowalo mi to maka nic specjalnego a pieczarek dalam wiecej niz w przepisie. Ciasto sie kleilo.. bie chcialam dac wiecej maki zeby jeszcze gorsze w snaku nie wyszlo

      Usuń
  10. Właśnie z Żoną na vegetarianizm przeszliśmy super sprawa!
    Dziękować

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie sobie. Czegos ki tam brakuje. Mdle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez mdle, cos brakuje, nie powtorze wiecej

      Usuń
  12. no powiem ze w smaku to dobre bo sama doprawiałam ale faktycznie ciasto sie lepi a zrobilam jak w przepisie i nie da sie uformowac paluszkow tak zwanych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ciasto się klei to trzeba dosypać mąki, konsystencja masy jest uzależniona od stopnia odparowania pieczarek i od odmiany ziemniaków

      Usuń
  13. dlaczego ludzie (kucharki) nie moga zrozumiec, ze to takie kopytka maja byc, kopytek nigdy nie robilyscie, a smak to sama sobie dopraw, jeden lubi ostre, drugi kwasne, a trzeci slodkie. SMACZNEDO !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie 🙂 dzisiaj zrobiłam je pierwszy raz j są super,napewno jeszcze nie raz wrócę do tego dania 🙂

      Usuń
  14. Dosłownie palce lizać jak się na to patrzy, uwielbiam wszystko co ziemniaczane i zasmażane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne wyszło :) oczywiście doprawiłam według własnych upodobań, ale o to chyba chodzi w gotowaniu.
    Dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Doprawiłam według mojego i domowników smaku/ lubimy ostre/ Doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

    OdpowiedzUsuń