Znakomite paluszki ziemniaczane z dodatkiem pieczarek, idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- około 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na części, na stolnicy oprószonej mąką formujemy w wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety ziemniaczane obiad paluszki paluszki ziemniaczane paluszki ziemniaczane z pieczarkami pieczarki ziemniaki
Ale pysznie wyglądają :) dorzucam do przepisów , dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńile sztuk wychodzi
OdpowiedzUsuńokoło 30 szt, ilość zależy od grubości i długości paluszków:)
UsuńWypróbuję smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńa nadawały by się na grila zamiast na patelnie?
OdpowiedzUsuńraczej nie :)
UsuńCzy można upiec zamiast smażyć w oleju
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam, ale spróbować możesz :)
Usuńciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na kopytka. Jeżeli się klei należy dosypać więcej mąki.
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuńA ile kalori ma taki paluszek ?
OdpowiedzUsuńTez mnie to ciekawi ��
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŹle dobrane proporcje szkoda czasu.....
OdpowiedzUsuńNo smalowalo mi to maka nic specjalnego a pieczarek dalam wiecej niz w przepisie. Ciasto sie kleilo.. bie chcialam dac wiecej maki zeby jeszcze gorsze w snaku nie wyszlo
UsuńWłaśnie z Żoną na vegetarianizm przeszliśmy super sprawa!
OdpowiedzUsuńDziękować
Wszystko wygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńTakie sobie. Czegos ki tam brakuje. Mdle.
OdpowiedzUsuńU mnie tez mdle, cos brakuje, nie powtorze wiecej
Usuńno powiem ze w smaku to dobre bo sama doprawiałam ale faktycznie ciasto sie lepi a zrobilam jak w przepisie i nie da sie uformowac paluszkow tak zwanych
OdpowiedzUsuńjak ciasto się klei to trzeba dosypać mąki, konsystencja masy jest uzależniona od stopnia odparowania pieczarek i od odmiany ziemniaków
Usuńdlaczego ludzie (kucharki) nie moga zrozumiec, ze to takie kopytka maja byc, kopytek nigdy nie robilyscie, a smak to sama sobie dopraw, jeden lubi ostre, drugi kwasne, a trzeci slodkie. SMACZNEDO !
OdpowiedzUsuńDokładnie 🙂 dzisiaj zrobiłam je pierwszy raz j są super,napewno jeszcze nie raz wrócę do tego dania 🙂
UsuńDosłownie palce lizać jak się na to patrzy, uwielbiam wszystko co ziemniaczane i zasmażane :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wyszło :) oczywiście doprawiłam według własnych upodobań, ale o to chyba chodzi w gotowaniu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł
Doprawiłam według mojego i domowników smaku/ lubimy ostre/ Doskonały dodatek do czerwonego barszczu.
OdpowiedzUsuń