Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- sól ziołowa
- pieprz ziołowy
- 4 duże łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- 1 szklanka wody
- olej do obsmażania
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy oraz nacieramy solą ziołową i pieprzem ziołowym. Podudzia obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki i dodajemy do kurczaka. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy kurczaka. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony w marchewce marchewka obiad podudzia podudzia pieczone w marchewce
Mniam! Koniecznie muszę tego spróbować :D
OdpowiedzUsuń