Ekspresowe w przygotowaniu ciasto na gofrach - smakiem przypomina gofry z budki
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 12 gofrów (ilość zależy od ich wielkości)
- 650 ml śmietanki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 750 g dżemu wiśniowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietanki dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Masę wykładamy na gofry i odstawiamy do stężenia.
Następnie na warstwę śmietanową wykładam zimny dżem i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na gofrach ciasto bez pieczenia ciasto gofrowe dżem wiśniowy gofry masa śmietanowa śmietanka top ciasta bez pieczenia wiśnie z goframi
Po prostu Hit ;-D
OdpowiedzUsuńale cudo!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny był jednak ja bym go trochę zmieniła na gofry x2 na spodzie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuń