Wyśmienite ciasto z masą budyniową i lekką nutą kawy, znakomicie sprawdzi się na święta i do popołudniowej kawy czy herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto białe:
- 7 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu 10%
- 3 łyżki kawy mielonej
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej z niewielką górką
- 2 łyżki mąki pszennej z niewielką górką
- 200 g masła
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 100 ml likieru adwokat
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
7 białek ubijamy na sztywną pianę i miksując partiami dodajemy cukier puder. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i dodajemy ocet. W drugiej misce 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką na zmianę połowę ciasta białego i biszkoptu. Przesypujemy obficie kawą mieloną i nakładamy łyżką na zmianę drugą warstwę ciasta białego i biszkoptu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 35 min. Jeżeli ciasto za mocno się przypieka, przykrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Z jedną szklanką mleka mieszamy żółtka, cukry oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę żółtkowo - mleczną i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Budyń ma inną konsystencję niż typowa masa. Przed wykładaniem na ciasto krótko go mieszamy. Blaty ciasta nasączamy wodą wymieszaną z likierem. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą i posypujemy startą czekoladą. Ciasto dostawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto białe ciasto łaciate ciasto rzeszowiak masa budyniowa rzeszowiak